Skip to main content

Hållning – Mer än ögat kan se

Hur mycket betyder din kroppshållning för dig? Har du tänkt över det? Tänker du på din hållning när du ska på jobbintervju eller när du ska på en ”date”?

Du kanske inte är så medveten om din egen hållning men väldigt uppmärksam på andras hållning. Vad känner du för en person som hänger med axlarna och putar med magen? Vilket intryck gör den personen på dig? Kan jag lita på den här personen, är den här personen ett föredöme för produktivitet, kan jag lita på honom/henne när det handlar om att ställa upp och göra det jobb som han/hon skall göra?

Lär dig mer om effekten av din hållning och hur att förbättra den i denna artikel med tillhörande video.

 

Young woman with position defect and ideal bearing

 Kroppshållning är en otroligt viktig del av vår hälsa och vårt välbefinnande, men ”Trots en hel del studier som visar att kroppshållning påverkar kroppens fysiologi och funktion är det få personer inom hälso- och sjukvården som lägger någon fokus på den påtagliga inverkan hållningen har på hälsan”.1 Hur vi ser på oss själva och hur vår omgivning ser på oss har stor inverkan i våra dagliga liv och påverkar i hög grad vad vi kan tänkas prestera med våra familjer och i våra karriärer.

Kroppshållningen har inflytande på många av kroppens funktioner. ”Ryggont, huvudvärk, humör, blodtryck, puls och lungkapacitet är några av de funktioner som mest påtagligt påverkas av hållningen.”

1 En kroppshållning där huvudet förskjuts framåt leder till att alla värden som påverkar kroppens allmänna hälsostatus minskar betydligt.

2 René Caillet, Director of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, University of Southern California, drog slutsatsen att en hållning där huvudet är framåtskjutet ökar belastningen på din ryggrad med upp till 15 kg och minskar lungkapaciteten med upp till 30%, vilket kan leda till hjärt- och kärl problematik. Han omnämnde också en relation mellan framåtskjutet huvud och matsmältningssystemet liksom kroppens endorfinproduktion vilket påverkar smärta och upplevelsen av smärta.

3 Din kroppshållning har inflytande på hur du ser ut och hur du känner dig, men din hållning kan också ha betydligt mer vidsträckta/djupgående effekter. I en studie från 2004 påvisades det att dålig hållning kan öka risken att dö.

4 Man upptäckte att en ökad kurvatur i bröstryggen leder till högre antal dödsfall i den äldre delen av befolkningen. Minns du den gamla goda tiden då mormor/farmor talade om för dig att sträcka på ryggen. Det är dags att ta en närmare titt på hennes hållning för att försäkra dig om att hon inte skapar några onödiga risker.

Den mest dramatiska studien beträffande kroppshållning kommer från England. Den visar att en hopsjunken kroppshållning ökar risken för hjärtsjukdom. Vetenskapsmännen i denna studie (the British Regional Heart Study) kom bland annat fram till att de män som minskade sin kroppslängd med 3 cm löpte 64% högre risk att dö i hjärtattack jämfört med dem som minskade mindre än 1 cm i kroppslängd. Denna studie utfördes under en 20-års period och under dessa 20 år minskade männen i genomsnitt 1,67 cm i kroppslängd. Denna minskning kunde kopplas till en 42% ökad risk att få hjärtattack, också hos män utan tidigare hjärt- och kärlproblematik.

5 En försämrad hållning har effekt inte bara på vår rygg, andning och matsmältning. Utan även på hur vår hjärna fungerar och hur väl koordinerade vi är och hur mycket energi vi förbrukar i vardagen.
Försämrad hållning är kopplad till depression, nedstämdhet, självbild och minne. 

6 Kroppshållningen är en mycket tydlig spegling av kroppens hälsostatus. I en värld där den teknologiska utvecklingen är så långt framskriden och tillgången till information finns i överflöd, är det förbryllande att se hur något som är så uppenbart också är så förbisett. Kiropraktik är en profession som skapat en modell runt detta viktiga, och tyvärr ofta förbisedda område, med intentionen att omstrukturera och omorganisera hållningen och dess inverkan på hälsa och välbefinnande, samt att öppna upp för nya och fler möjligheter till att förbättra människors livskvalité och vitalitet.

Kiropraktiskt omhändertagande har visat sig vara mycket effektivt för att förbättra hållningen med dess tillhörande negativa konsekvenser.

Hur är din hållning idag? Vad skulle vara möjligt för dig med en bättre hållning? 
Börja med att göra en digital hållningsanalys och en ordentlig ryggundersökning hos oss.

Ring och beställ tid redan idag. 08-796 96 88

Vill du beställa en tid för en konsultation och få gjort en mer noggrann bedömning av din hälsa och få förslag på åtgärdsplan.  Boka då en tid via nedan länk.

Welledge i Gamla stan ligger vid vattnet mot Slussen på Kornhamnstorg 6, i Stockholm

Tel:+46 (0)8 796 96 88.
E-post info@welledge.se

Analys av din hållning Under en digital hållningsanalys markeras specifika punkter på kroppen och vi tar två bilder av dig. Dessa analyseras i en sofistikerad mjukvara som möjliggör detaljerad utvärdering av din kroppshållning och eventuell stress denna får på din ryggrad och ditt nervsystem. Vi jämför detta med en kiropraktisk undersökning av din ryggstatus. Din hållning är ryggradens och nervsystemets ”vardag” och utvärderingen av denna ger oss de första viktiga pusselbitarna vi behöver för att kartlägga de utmaningar de utsätts för.

Nedan är en enkel serie övningar du kan göra för att förbättra din hållning.

 

Referenser:

1. Lennon J., Shealy C., Cady R., Matta W., Cox R., Simpson W. Postural and Respiratory Modulation of Autonomic Function, Pain, and Health. AJPM 1994; 4:36-39.

2. Glassman, Steven D. MD; Bridwell, Keith MD; Dimar, John R. MD; Horton, William MD; Berven, Sigurd MD; Schwab, Frank MD. The Impact of Positive Sagittal Balance in Adult Spinal Deformity Spine: 15 September 2005 – Volume 30 – Issue 18 – pp 2024-2029

3. Cailliet R, M.D., Gross L, Rejuvenation Strategy. New York, Doubleday Co. 1987.

4. Kado, Deborah M. MD, MS, Huang, Mei-Hua DrPH; Karlamangla, Arun S. MD, PhD, Barrett-Connor, Elizabeth MD, Greendale, Gail A. MD. Hyperkyphotic Posture Predicts Mortality in Older Community-Dwelling Men and Women: A Prospective Study. Journal of the American Geriatrics Society. 52(10): 1662-1667, October 2004.

5. Wannamethee, S.G. and Shaper, A.G. and Lennon, L. and Whincup, P.H. Height loss in older men: associations with total mortality and incidence of Cardio-vascular disease. Archives of Internal Medicine, 166 (22). pp. 2546-2552. 2006.

6. Michalak J et al. Behaviour Therapy Exp Psychiatry. 2015.

 


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.