Skip to main content

Sitt som en människa

Hur vi sitter i dag som ”civiliserade” människor är långt från hur vi är ämnade att sitta och bidrar till flera hälsoproblem, inte minst ryggbesvär. Att huksitta är hur människan även i väst suttit genom historien framtill för blott 100 – 150 år sedan och en stor del av mänskligheten fortsatt sitter. Lär dig fördelarna med att ”squatta” och hur att huksitta på bästa sätt i din vardag.

Varje del av kroppen kräver dagligen ett visst mått av rörelse, annars förlorar den sitt överlevnadsvärde. ~ R.W Stephenson, Chiropractic Textbook 1927

Att sitta i ”squat”, huksittande är kanske en av de mest basala sittställningarna för människor. Dock har vår nuvarande kultur anammat att sitta på våra säten på stolar etc. Detta försvagar våra kroppar, medans huksittande stärker och verkar stödjande för våra kroppsfunktioner, oberoende om det är ett toalett besök, föda barn eller äta.

Värdet av att huksitta är att många. I kulturer där människor inte sitter på stolar utan sitter i en ”squatt” position, är ryggbesvär i stort sett okända. Nedan är några av 

  1. Flexiblare och starkare höfter och rygg
  2. Flexiblare anklar och fötter, vilket gör att du går mjukare och mer upprätt
  3. Förbättrar tömning av tarmen vid toalett besök. Förutsätter att du sitter ”squat” när du gör det.
  4. Starkare sätesmuskler (ger en snyggare rumpa)

Huksitt minst 30 min om dagen – Min utmaning till dig!

Huksittande

Skapa en ny vana och börja huksitta mer än du sitter på en stol.
Börja huksitta minst 30 min om dagen och notera vilka fördelar du skördar. 

Att tänka på är att dela upp det i små etapper under dagen. Överansträng dig inte, utan om det känns ok att sitta i en minut sitt då inte längre. Det är bättre att göra många korta pass, så du sakta stärker din förmåga att ”squatta” och bygger flexibilitet.

Bra tillfällen är när du går på toaletten, borstar tänderna. Inspirera till Minpauser på jobbet, och få ett 🙂 från dina kollegor. Om de tror du är knäpp kan du alltid berätta om dess fördelar och skicka dem denna artikel för att bli inspirerade ;-).


I början kan det spänna i vader och knän, det är bara för att vi oftast är för korta i hälsenor och vadmuskler. Lyssna på din kropp och var tålmodig och bygg din stamina, sitt inte för länge åt gången. Det är inte skadligt för dina knän att sitta på huk om du inte redan har allvarliga knäskador. Du kan testa att lägga något under hälarna i början för att minska belastningen om du inte klarar att komma ner med hälarna i golvet när du sitter på huk.

Om du är fundersam om det är bra för dig, prata med din kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast.

Hur att börja?

Jag har nedan listat några av de sätt som jag funnit kan underlätta att ta till sig ”squatting”. Jag går från lättare till mer utmanande.

  1. Huka när du ligger på rygg, t ex lägg dig på rygg med rumpan nära en vägg och sätt upp fötterna på väggen. Förflytta din rumpa närmare och närmare till väggen så du ”hukar” på rygg.
  2. Sitt i badkar, simbassäng på huk, med ryggen mot ”väggen”. Du får stöd av vattnet och väggen.
  3. Sitt i badkar eller simbassäng på huk, vattnet ger dig lyftkraft.
  4. Sitt på huk med ryggen mot en vägg och lägg något under dina hälar och ha något under rumpan som stöd (typ en kudde).
  5. Sitt på huk med ryggen mot en vägg.
  6. Sitt på huk och lägg något under dina hälar.
  7. Sitt på huk!

Vad mer kan du förvänta dig?

  • Ökad smidighet,
  • Bättre hållning
  • Bättre fötter, knän, höfter, rygg
  • Bättre tarmtömning (om du huksitter när du går på toaletten)
  • Bättre tarmhälsa

I Västvärlden har vi mycket högre frekvens av tarmåkommor enligt  Israel Journal of Medical Science:

”The prevalences of bowel diseases (hemorrhoids, appendicitis, polyps, ulcerative colitis, irritable bowel syndrome, diverticular disease, and colon cancer) are similar in South African whites and in populations of prosperous western countries. Among rural South African blacks with a traditional life style, these diseases are very uncommon or almost unknown.”

Jag gillar även nedan utdrag ur en artikel om huksittande.

”For 150 years, the people of the Western World have been the unwitting subjects of an experiment. By an accident of Fate, they were forced to adopt sitting toilets, while the other two-thirds of the world (the ”control group”) continued to use the natural squatting position.22 
The results of this experiment have been clear and unequivocal. The experimental group has suffered dramatically higher rates of intestinal and urological disorders. The following diseases are almost exclusively confined to the Western World: appendicitis, colon cancer, prostate disorders, diverticulosis, bladder incontinence, hemorrhoids, and inflammatory bowel disease.”

Ett enkelt sätt för att kunna sitta på huk på ett av de viktigaste ställena, squatty pottynämligen toaletten, så kan jag varmt rekommendera Squatty potty, som själv använt i många år. Klicka här för att läsa mer om detta  enkla sätt att kunna omvandla din toalett för huksittande besök. Du kommer snabbt märka fördelarna.

 

Se på nedan video och bli inspirerad till en huksittande livsstil!

När vi behöver sitta på kontoret så använder vi på Welledge Backapp, som du kan testa hos oss och även beställa via oss. Läs mer här om Backapp stolen 

 

Läs för inspiration:

Hälsofördelar med att squatta

Lost Posture: Why Some Indigenous Cultures May Not Have Back Pain

Your Chair Is Killing You…Time To Start Squatting

5 Reasons To Full Squat

10 saker katter kan inspirera oss till

 


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.