Skip to main content

5 sätt att återhämta dig effektivare

Hur väl klarar du av att varva ner?

Precis som vi kan träna vår styrka, kondition, smidighet och balans, så kan vi även träna vår förmåga till att återhämta oss från olika stress belastningar. Det blir allt mer poplärt med Mindfullness, yoga och liknande för att varva ner och motverka stressens negativa effekter. Frågan är dock hur väl funkar de för just dig? Lär dig om hur du kan få reda på vad som gör en skillnad för just dig.

Börja med att ta en titt hur du reagerar på dessa olika bilder…

Verkar ovan bild röra på sig?

Ju fortare du upplever att något rör sig, desto mer uppvarvad (stressad) blir du. Men du kan få ett stresspåslag även om du upplever att ”föremålet för hotet” verkar stå helt stilla. Om du tittar på den gröna bilden och upplever att mönstret rör sig snabbt, då är du stressad. Upplever du däremot att mönstret rör sig sakta är ditt nervsystem lugnt. (Bilden ger inte ett exakt resultat, för bättre och tydligare resultat rekommenderar vi ett fullt test hos oss (se längst ner).

Ett resultat av stress är nämligen hur våra ögonrörelser antingen tilltar eller fryser, stannar upp. Detta är av värde i överlevnadssituationer för att effektivare ta in förändringar i det vi ser. I en hotfull situation irrar först blicken snabbt för att se om något sticker ut som hotfullt, sedan låses blicken på det som verkar vara farligt. I ett ostressat tillstånd sker inte detta, utan vi har då en långsam pendling av ögonrörelsen. Vilket får ovan och nedan bild att verka röra på sig som en långsam krusning.

stress-bild2

Det finns mer pålitliga test för att finna ut hur ditt nervsystem hanterar stress och återhämtar sig från belastningar. Vi har flera som vi kan göra när kommer till oss på en första Konsultation.
Läs mer om ett av våra test här det kallas en Stress Respons Evaluering. och visar hur väl ditt nervsystem hanterar olika former av stress så som mental, emotionell och hur väl återhämtar sig efteråt.

Fem sätt som du själv kan göra för att återhämta dig effektivare:

  1. Blunda på en plats som du känner dig trygg. När vi blundar skall hjärnan skifta ner i återhämtning. Idag blundar vi allt för sällan under vardagen. Redan efter några minuter så gör det gott för nervsystemet.
  2. Uppmärksamma allt inom och utanför dig som du känner dig avslappnad och trygg av att vila din uppmärksamhet på. Fyll på med det som ger dig resurser.
  3. Förläng din utandning och tag gärna korta pauser när du andats ut.
  4. Sträck din rygg och nacke bakåt så det känns bekvämt. Håll gärna händerna i vekryggen. Stå så minst en minut. Det främjar återhämtningen på flera plan.
  5. Drick ett stort glas vatten med lite mineralsalt (t ex 1/4 tsk mineralsalt i 5 dl vatten).

Om du gör ovan hur känner du dig då?
Hur verkar bilderna röra sig nu?

Dela gärna med dig vad du upptäcker.

Om du vill ha fler tips för att stärka dina fem hälsopelare så finns min bok att beställa här.

Din hälsokälla är Du – Utveckla dina fem hälsopelare


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.