Skip to main content

Ryggbesvär kan vara en källa till en sundare livsstil

Jag hade som ung besvär med min rygg, trots att jag tränade mycket löpning, styrketräning och kampkonst, och fick mitt första kraftiga ryggskott 1989, dagen innan jag skulle åka till Japan och träna Aikido i tre månader. Ingen toppenstart på den resan där vi skulle ha tre till fyra träningspass per dag. Jag trodde jag var i toppform efter att ha tränat mer än någonsin, och kanske var jag det ur ett perspektiv men jag hade samtidigt förstärkt vissa obalanser, såsom mellan mitt inre stabiliserande muskellager och mitt yttre viljestyrda muskellager. Lär dig vad som krävas för att få balans mellan dessa och effekten det får på din rygg.
Vi vet alla hur illa det kan gå om ryggmärgen skadas, det är därför den är så väl skyddad av ryggkotorna. Många av våra viktigaste reflexer och instinkter för vår överlevnad är till för att skydda just ryggmärgen och hjärnan.
Det som premieras i vår kultur har länge varit snabba rörelser som först och främst utvecklar det yttre muskellagret. Det har dock visat sig vara av vikt att varje dag ägna tid till låååångsamma rörelser för att vårt inre muskellager ska utvecklas och ge oss inre stabilitet. Att få balans på proportionen mellan snabba och långsamma rörelser är bl a viktigt för att utveckla balansen mellan inre stabiliserande muskler och yttre mobilitetsmuskulatur. Långsamma rörelser kan ske på olika sätt, det är rörelsemönstren som är av vikt. Du kommer att få lära dig en serie strax. Och glöm inte vilan. Kroppen behöver vila inte bara för att återhämta sig utan också för att integrera effekterna av rörelse.
Lär dig av dina symtom En läxa jag lärde mig när jag fick ryggbesvär för första gången var att ett oönskat symtom kan fungera som en ledstjärna till det man vill ha mer av. Det gäller att vara uppmärksam på balansen mellan att prestera på topp och ständigt utmana sina gränser för vad som är möjligt – jag kallar det edge – och att öka sin förmåga till kapacitet för återhämtning – jag kallar det well. Det jag till slut förstod var att genom att bli mer effektiv på återhämtning kunde jag prestera ännu mer. Och det inte bara i min träning utan även i alla andra sammanhang i livet. Jag lärde mig alltså att ha balans mellan aktivitet och vila. Jag insåg att när vi sätter av tid för vila och återhämtning, och dessutom lär oss att göra det mer effektivt i relation till hur mycket vi kan få uträttat, då uppnår vi mer av det vi önskar. Det var min egen skada, alltså något till synes ”fel”, som ledde mig till kiropraktiken. Efter min Japanvistelse prövade jag många olika typer av behandlingar för att få min rygg i ordning, och det som slutligen fungerade för mig var kiropraktik. Jag uppskattade dessutom hela filosofin så pass mycket att jag valde att utbilda mig till kiropraktor, och blev klar 1996 efter fem års studier vid Odense Universitet och Anglo European College of Chiropractic i Bournmouth. 2005 öppnade jag min klinik som heter just Welledge. Idag får jag sällan ryggbesvär eftersom, enligt vad jag tror, jag regelbundet får kiropraktik. Helst vill jag ha varje vecka för hur härligt det känns och vilken skillnad det gör i hur jag mår och presterar. Jag gör dagligen övningar för att stimulera balansen mellan mitt inre- och yttre muskellager. Visst kan även jag få känningar i ryggen om jag gjort något som tänjt lite väl på mina gränser. Jag ser det då som en budbärare för vad jag behöver beakta för och lägga fokus på, min rygg som en källa till en bättre hälsa och sundare livsstil. Om du lider av  ryggbesvär oberoende om de sitter i nacken, bröstryggen, länden eller i korsryggen så är frågan vad är det för budskap de förmedlar. Vad är det för mönster de är en del utav? Ryggbesvär kan ha som bidragande faktorer såväl fysiska händelser som har skett eller som vi repetitivt utsätter oss för. Det kan vara alltifrån ett fall på hal is till det där hårda steget på utsidan av hälen när vi går varje dag som bidrar. Även emotionella händelser och responser vi har på vår vardag sätter sig i våra kroppar. Likaså vad vi äter och inte äter har en inverkan, idag har vi en hög kemisk belastning från vår miljö. Enligt somliga är uppskattningsvis 85% av våra spänningar emotionella responser, 10% fysiska responser och 5% kemiska responser.
Genom att undersöka kroppens spänningsmönster i form av hur muskler och leder påverkar vilken hållning, andning och rörelse som är möjlig, ges en karta över vad som ligger till grund för olika hälsobesvär. Det är det som jag via kiropraktiska analyssystem och lång erfarenhet är tränad att hitta. Och genom den kiropraktiska justeringen, i mitt fall lätta specifika kontakter, stödja hjärnan och övriga kroppen att reglera obalanser som inte tidigare kunnat ta hand om. Så den bundna energi och information som bär kan tas om hand på ett bättre sätt. Vill du beställa en tid för att få en genomgång av vad din rygg berättar för historia och hur det kan vara källan till hur du vill må? Boka då en konsultations tid till mig via bokadirekt här Om du inte bor i Stockholm eller har vägarna förbi så ofta så rekommenderar jag titta på några av mina övriga program som du kan ta del av.
  1. Min bok Din hälsokälla är Du Du kan beställa den till specialpris via detta erbjudande.
  2. Min Ryggskola Online fyld med en serie av videolektioner för att balansera ryggraden och vårt inre- och yttre muskellager.
Här är en övningsserie du kan börja med på direkten… Stärkande hållningsövningar
Genom att göra denna serie av övningar från Straighten Up Sweden, helst som en mikropaus två till fyra gånger om dagen, kommer du upptäcka att du inte bara får en bättre hållning, utan också blir piggare och gladare eftersom du blir resligare och kan andas lättare. Det beror på att du inte längre behöver lägga så mycket energi på att kom- pensera för att du står krokigt. Hållningsövning 1; Den Inre Vinnaren:
  1. Stå eller sitt med uppsträckt rygg.
  2. Föreställ dig att du har ett snöre i bakre delen av hjässan som drar dig uppåt.
  3. Låt axlarna falla bakåt.
  4. Lägg märke till hur naturligt eller onaturligt det känns att hålla kroppen så här.
Hållningsövning 2; Örnen:
  1. Inta positionen Den Inre Vinnaren.
  2. Låt armarna hänga utmed sidorna.
  3. Andas in djupt och lyft samtidigt armarna upp längs sidor- na. Gör detta i fem sekunder.
  1. Låt hand atorna möta varandra ovanför huvudet.
  2. Andas ut och sänk långsamt armarna. Gör detta i fem sekunder.
  3. Upprepa steg 1-5 tre till fyra gånger.
  4. Lägg märke till hur andningen och kroppen känns nu.
Hållningsövning 3; Skulderbladsövningen:
  1. Inta positionen Den Inre Vinnaren.
  2. Höj händerna som om du gjorde hands up för en polis eller bov, med handflatorna framåt.
  3. Lyft axlarna och rulla de bakåt samtidigt som du andas in i fem sekunder.
  4. Sänk axlarna bakåt samtidigt som du andas ut i fem sekunder.
  5. Fortsätt så ca fem upprepningar, det blir till en cirkulär rörelse för axlarna.
  6. Fortsätt att hålla axlarna i hands up.
  7. Andas ut och luta kroppen åt vänster.
  8. Andas in och kom upp till mitten.
  9. Andas ut och luta kroppen åt höger.
  10. Upprepa steg 6-7 fyra till sex gånger.

Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.



    × Hur kan vi hjälpa dig?