logotype

En morgon eller kvälls guidning till ökad kroppsmedvetenhet och återhämtning

Lär dig en enkel serie av övningar som du kan göra morgon och kväll för att släppa på spänningar och bli mer närvarande i din kropp med ökat lugn.

En härlig morgon och kvälls set med övningar som jag gillar att göra. Ladda ner och lyssna på denna guidning där jag vägleder dig genom denna serie av övningar som du kan läsa om i min bok och här nedan.

Sätt dig på en stol och på kanten av stolen så att du verkligen sitter på sittknölarna med upprätt ryggrad. Sakta – med uppmärksamhet på andningen och dina sinnesintryck från kroppen d v s i kontakt med ditt nervsystem – pressa ett knä framåt, ett i taget, och skapa därmed en liten, roterande glidrörelse i bäckenet som fortplantar sig upp genom ryggen. Det blir som om du gick på stället.

När du gjort det under några minuter växla till att tippa bäckenet framåt och bakåt, vilket skapar en liten svank-och-krum-rörelse i hela ryggraden.

När du gjort det i några minuter växla till att sakta föra ihop och sedan isär benen under någon minut. När du gör övningarna har du hela tiden uppmärksamhet på vad som händer inuti dig.

Därefter låter du dina händer sakta glida längs med dina lår tills dess att händerna glider av knäna, då låter du dig själv sjunka ihop till en liten boll på stolen, för att sedan ”kollapsa” för en stund. Du inväntar sedan impulsen att räta upp dig igen. Du upprepar övningen några gånger innan du för uppmärksamheten till nacke och axlar.

Där börjar du med att sakta vrida på huvudet från sida till sida. Du orienterar dig med hjälp av ögon, öron, mun och näsa (uppmärksamheten i orienteringsrörelsen är det som för oss tillbaka till trygghet och här-och-nu). Därefter gör du en liten nickning med huvudet, som en ja-nickning, för att sedan skjuta huvudet fram och tillbaka i någon minut.

Varje rörelse kan göras med olika intentioner. Den när du skjuter huvud framåt och bakåt brukar jag göra med intentionen att jag vill utforska något för att sedan dra mig undan från det.

Sedan lägger du dig ner (det är skönt att ha en yogamåtta) och gör en sista övning för nacken. Ligg stilla och rita med näsan en liggande åtta i luften.

För att hjälpa axlarna gillar jag att lyfta dem, sträcka ut dem och sakta dra tillbaka dem som om jag sträckte mig mot något för att sedan dra mig tillbaka. Detta går också bra att göra liggande.

Jag ägnar sedan en stund åt att mjukt trycka på mina under- armar och överarmar för att sedan stryka med händerna längs hela armarna.

Till sist för sakta bak ena höften samtidigt som för motsatt axel bakåt, alltså en diagonal rörelse. Gör rörelsen mjukt, så att den blir subtil, och håller uppmärksamheten på rörelsen både framåt som bakåt. Upprepa övningen några gånger för att sedan göra likadant på andra sidan.

Dessa övningar adresserar alla spänningsmönster och gör dig friare i kropp och själ. Spänningsmönstren kan du läsa om i kap. 7 av min bok, om rörelse och beröring. 

När du gör dessa övningar med uppmärksamheten på vad som händer i dig – alltså inte bara känner efter hur rörelsen känns i kroppen utan också noterar vad som händer i ditt inre tillstånd – blir du lugnare och mer närvarande (mer i det s k sociala engagemangssystemet). Du kan också bli antingen mer aktiverad eller tröttare. Att ditt system blir aktivt märks i form av ökad spänning i muskler, och genom att tankarna drar i väg och jag dissocierar dig från det som sker just nu (du är då mer i sympatisk aktivering). Tecken på att du går in i låg energi är att du känner dig trött och frånvarande (mer i parasympatisk kollaps). Om detta sker låter jag mitt system pendla mellan gas och broms tills det kommer balans i ett här och nu tillstånd.

Ovan är ett exempel på övningar som du kan ta del utav i Welledge Ryggskola Online en kurs med över 20-video och audio guidade övningar. Läs mer om erbjudandet här.

Om du vill beställa min bok på Bokus kan du göra det här

Skriv gärna kommentarer vad du upptäckte när du gjort denna övningsserie. Och dela gärna vidare…

boken_reklam

Martin Fransson

Martin Fransson grundade Welledge 2005, med Neurologiskt Baserad Kiropraktik och Biofeedback. Tidigare verksam som kiropraktor i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som: - SOT (Sacro Occipital Technique) där arbetar mycket med skall-, nack- och käkbesvär samt graviditetssmärtor. - NSA (Network Spinal Analysis) - BGI (Bio Geometric Integration). De flesta söker mig för stressproblematik, ofta med smärta i ryggens olika delar. Jag håller ofta föredrag och kurser ute hos företag. 2014 gav jag ut boken "Din hälsokälla är Du". Tveka inte att kontakta mig med eventuella frågor.

Hitta oss på sociala medier