logotype

Gå som en människa

Hur går du egentligen?

Har du tänkt på hur du går på sistone och vilka konsekvenser din gångstil har på hur din kropp mår. De främsta anledningarna till att vi västvärlden utvecklar ryggbesvär och många andra ledbesvär, är högst troligen att vi sitter på våra bakar allt för länge och ofta, med kutiga ryggar i stället för att sitta på huk. Och för det andra att vi går i skor med för mycket stötdämpning på hårda underlag.  Vilket gör att vi slår i våra hälar först med raka knän och stumma höfter. Detta är ett recept för all sortens besvär från fötter, knän, höfter och rygg. Så dags att börja lära sig gå riktigt och skörda frukten av detta.

Barfota

Våra kroppar är ämnade för rörelse, och vi är gjorda för att uppleva den njutning och den energi som rörelse ger oss. Om vi inte använder vår kropp så förtvinar inte bara den utan också vår hjärna. Olika sorts rörelser påverkar olika delar av hjärnan, och alla delar av hjärnan måste ju fungera och samverka för att vi ska må bra och ha hälsan. Hjärnan är alltså beroende av att vi rör på oss. Faktum är att hjärnforskningen visar att hjärnan organiserar dina tankar utifrån samma principer som den organiserar dina rörelser. Dina tankar är rörelse i ditt sinne.

Våra fötter har över 200.000 receptorer som bidrar till att vi kan hålla balansen och röra oss på våra två ben, ett koststycke som vi människor är förmögna till. Så tänk då på hur viktigt att våra fötter får rätt input från underlaget när vi rör oss.

Vad skall vi gå i och på vilket underlag ?

Vad behövs för att våra fötter och övriga kropp skall få bästa möjliga stimulering. Det är viktigt att förstå att våra fötter har utvecklats för att vi skall gå på våra två ben på varierade underlag. De mår inte bra av att gå på ett plant hårt underlag hela dagen.

Enda anledningen till att vi behöver ha skor på oss är för att i kallare klimat, värma våra fötter och för att skydda våra fotsulor från skador. Vi behöver de inte för stötdämpning, den kapaciteten fins redan inbygd i våra fötter som de är.

Ser dina fötter ut som de till vänster eller de till höger, på bilden här nedan?

Vivo barefoot shoes

Du kan säkert räkna ut vilken form som är den dina fötter bör ha för att de och övriga kroppen skall må bra. Ett bra sätt att göra det på våra breddgrader är att gå barfota oftare och använda ”Barfota skor” som VivoBarefoot i vardagen. 

Hur att börja gå (eller springa) riktigt?

Det gäller att stärka upp dina fötter och tår som försvagats utav att ha burit vanliga skor hela livet. Starka tår stärker i sn tur upp fotvalven. Nedan övningar och inlägg assisterar i att bygga detta.

När du går ”vanligt” på hälen såtenderar vi att slappna av i tårna vilket försvagar de över tid och fotvalven faller ihop. När du istället börjar sätta i förfoten först, så behöver du gripa mer med tårna i avstampet.

så tipset är att börja med att träna dig på att sätta i förfoten eller mellanfoten först när du går istället för hälen. Det blir lättare när du skiftar över till ”Barfota skor” (längre ner ger jag tips på några) att skifta din gångstil, i barfota skor får dina fötter mycket mer feedback från underlaget vilket påverkar hela din kropps rörelseförmåga positivt. Dessutom ger barfota skor din fot och tår möjlighet att röra sig mer fritt som de är skapta för vid gång och löpning.

När jag går prövar jag att gå med mjuka knän och knipa till lite extra med sätesmuskeln vid i frånskjutet, på den sidan vars ben är bak. Jag har märkt att det ger en helt annan gångstil där det blir lättare att sätta i förfoten och inte hälen först.

Dessutom testa att gå med fötterna som om du sparkade på en liten boll som satt fast med ett snöre mellan dina ben. Tänk dig att du träffar bollen i mittlinjen med insidan av din fot (du skall inte vrida ut fötterna som Charlie Chaplin utan bara lite grann)

Håll dina fötter och stortårna i form

Vår stortå är vår kropps naturliga ankare och nav. Vitala stortår är basen för en god funktionell fot, som kan stödja oss att ha balans när vi går och springer. Enligt forskare i Taiwan, (Chou et al 2008) så kan även de minsta restriktioner av stortårna påverka vår balans och gång. Nedan är några övningar som är bra att göra varje dag under 5–10 minuter. De är dock ingen ersättning för att ha skor som är platta och vida fram så att stortårna och övriga tår kan få fritt utrymme att röra sig. Se till att göra övningarna på ett mjukt underlag.

  1. Tryck ner stortårna
    När du står upp och lyft upp övriga tår från underlaget. Se till att behålla hälen och framfoten i kontakt med underlaget dvs rulla inte foten inåt när du gör övningen. Stäva efter att hålla positionen med stortårna ner och övriga tår upp i 30 sekunder.
  2. Böj stortårna
    Böj stortårna in under foten när du står upp, om du inte kan göra det när du står så använde dina händer för att assister rörelsen.  

    3. Stortårna ut
Böj in övriga tår under foten och låt stortårna peka framåt. Börja sedan pressa stortårna utåt sidorna. Om du inte kan göra de med dina egna muskler i foten i början, så assistera rörelse med dina händer.

   4. Sitt på hälarna med tårna under  

Skifta mellan att sitta på hälarna med tårna pekande bakåt och sedan sitta upp på tårna forfarande med din vikt på hälarna.


”For a tree to become tall it must grow tough roots among the rocks.” – Friedrich Nietzsche 1844 – 1900

Ett par Barfota skor som jag gillar och testar nu är XeroShoes. Du kan läsa mer om deras skor och sandaler här på XeroShoes

Så ser mina Xeroshoes ut, suveräna att dansa i, som är en av mina favorit hobbies.

img_6348

Om du inte vill ändra vilka skor du har så kan jag varmt rekommendera Barfoot Science inlägg som jag nu själv testar i mina VivoBarefoot skor. De har en aktiverande effekt på foten och dess valv. Och hela hållningen påverkas gynnsamt med en gång. Istället för att ha inlägg som stödjer mer passivt som ett par kryckor för fötterna, så blir musklerna i fotvalvet aktiverade av dessa. Varje vecka lägger jag man i en lite styvare och högre plupp i inlägget som stimulerar fotens småmuskler till ökad aktivitet. Här kan du läsa mer och beställa Barefoot Science inlägg

Här är en bild på hur jag har de i mina VivoBarefoot skor som jag har på jobbet.

img_6300

 

Tänk på hur du går och avsätt tid för att gå träna. Var aktsam var du lägger din uppmärksamhet.

Skriv gärna och kommentera vad du lärde dig och upptäcker när du ”Går som en människa” ;-)

Martin Fransson

Martin Fransson grundade Welledge 2005, med Neurologiskt Baserad Kiropraktik och Biofeedback. Tidigare verksam som kiropraktor i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som: - SOT (Sacro Occipital Technique) där arbetar mycket med skall-, nack- och käkbesvär samt graviditetssmärtor. - NSA (Network Spinal Analysis) - BGI (Bio Geometric Integration). De flesta söker mig för stressproblematik, ofta med smärta i ryggens olika delar. Jag håller ofta föredrag och kurser ute hos företag. 2014 gav jag ut boken "Din hälsokälla är Du". Tveka inte att kontakta mig med eventuella frågor.

Hitta oss på sociala medier