Skip to main content

Gå som en människa –Lär dig vad dina fötter och övriga kroppen behöver

BarfotaHur går du egentligen och hur ser dina fötter ut?
Vad du har på dina fötter gör skillnad och om du gått i vanliga skor hela livet så har det troligen inte bidragit till din kropp så som ett par så kallade ”barfota skor” skulle göra eller än bättre om gått barfota.

Har du tänkt på hur du går på sistone och vilka konsekvenser din gångstil har på hur din kropp mår. De främsta anledningarna till att vi västvärlden utvecklar ryggbesvär och många andra ledbesvär, är högst troligen att vi sitter på våra bakar allt för länge och ofta, med kutiga ryggar i stället för att sitta på huk.

Och för det andra att vi går i skor med för mycket stötdämpning på hårda underlag, skor som dessutom trycker ihop våra tår.  Vilket gör att vi slår i våra hälar först med raka knän och stumma höfter. Detta är ett recept för all sortens besvär från fötter, knän, höfter och rygg. Så är det dags att börja lära dig gå riktigt och skörda frukten av detta.

Vivo barefoot shoes
Ser dina fötter ut som de till vänster eller de till höger, på bilden här ovan?

Hur ser dina fötter ut jämfört med ovan bilder?
Du kan säkert räkna ut vilken form som är den dina fötter bör ha för att de och övriga kroppen skall må bra. Ett bra sätt att göra det på våra breddgrader är att använda ”Barfota skor”  i vardagen, som jag ger några tips på här nedan. Och när möjligt gå barfota så ofta som kan.

Våra kroppar är ämnade för rörelse, och vi är gjorda för att uppleva den njutning och den energi som rörelse ger oss. Om vi inte använder vår kropp så förtvinar inte bara den utan också vår hjärna. Olika sorts rörelser påverkar olika delar av hjärnan, och alla delar av hjärnan måste ju fungera och samverka för att vi ska må bra och ha hälsan.

Hjärnan är alltså beroende av att vi rör på oss. Faktum är att hjärnforskningen visar att hjärnan organiserar dina tankar utifrån samma principer som den organiserar dina rörelser. Dina tankar är rörelse i ditt sinne.

Våra fötter har över 200.000 receptorer som bidrar till att vi kan hålla balansen och röra oss på våra två ben, ett konststycke som vi människor är förmögna till. Så tänk då på hur viktigt att våra fötter får rätt input från underlaget när vi rör oss.

Vad skall vi gå i och på vilket underlag ?
Vad som behövs för att våra fötter och övriga kropp skall få bästa möjliga stimulering är rätt stimuli och input från våra olika receptorer. Det är viktigt att förstå att våra fötter har utvecklats för att vi skall gå på våra två ben på varierat underlag. De mår inte bra av att gå på ett plant hårt underlag hela dagen.

Enda anledningen egentligen till att vi behöver ha skor på oss är för att i kallare klimat värma våra fötter och för att skydda våra fotsulor från skador. Vi behöver de inte för stötdämpning, den kapaciteten fins redan inbygd i våra fötter (och övriga kroppen) som de är.

Hur att börja gå (eller springa) riktigt?
Det gäller att stärka upp dina fötter och tår som försvagats utav att ha burit vanliga skor hela livet. Starka tår stärker i sn tur upp fotvalven. Nedan övningar och inlägg assisterar i att bygga detta.

När du går ”vanligt” på hälen så tenderar vi att slappna av i tårna vilket försvagar de över tid och fotvalven faller ihop. När du istället börjar sätta i förfoten först, så behöver du gripa mer med tårna i avstampet.

Så tipset är att börja med att träna dig på att sätta i förfoten eller mellanfoten först när du går istället för hälen. Det blir lättare när du skiftar över till ”Barfota skor” (längre ner ger jag tips på några) att skifta din gångstil, i barfota skor får dina fötter mycket mer feedback från underlaget vilket påverkar hela din kropps rörelseförmåga positivt. Dessutom ger barfota skor din fot och tår möjlighet att röra sig mer fritt som de är skapta för vid gång och löpning.

När jag går prövar jag att gå med mjuka knän och knipa till lite extra med sätesmuskeln vid frånskjutet, på den sidan vars ben är bak. Jag har märkt att det ger en helt annan gångstil där det blir lättare att sätta i förfoten och inte hälen först.

Dessutom testa att gå med fötterna som om du sparkade på en liten boll som satt fast med ett snöre mellan dina ben. Tänk dig att du träffar bollen i mittlinjen med insidan av din fot (du skall inte vrida ut fötterna som Charlie Chaplin utan bara lite grann)

Håll dina fötter och stortårna i form
Vår stortå är vår kropps naturliga ankare och nav. Vitala stortår är basen för en god funktionell fot, som kan stödja oss att ha balans när vi går och springer. Enligt forskare i Taiwan, (Chou et al 2008) så kan även de minsta restriktioner av stortårna påverka vår balans och gång. Nedan är några övningar som är bra att göra varje dag under 5–10 minuter. De är dock ingen ersättning för att ha skor som är platta och vida fram så att stortårna och övriga tår kan få fritt utrymme att röra sig. Se till att göra övningarna på ett mjukt underlag.

  1. Tryck ner stortårna
    När du står upp och lyft upp övriga tår från underlaget. Se till att behålla hälen och framfoten i kontakt med underlaget dvs rulla inte foten inåt när du gör övningen. Stäva efter att hålla positionen med stortårna ner och övriga tår upp i 30 sekunder.
  2. Böj stortårna
    Böj stortårna in under foten när du står upp, om du inte kan göra det när du står så använde dina händer för att assister rörelsen.

   3. Stortårna ut
Böj in övriga tår under foten och låt stortårna peka framåt. Börja sedan pressa stortårna utåt sidorna. Om du inte kan göra de med dina egna muskler i foten i början, så assistera rörelse med dina händer.

   4. Sitt på hälarna med tårna under  
Skifta mellan att sitta på hälarna med tårna pekande bakåt och sedan sitta upp på tårna forfarande med din vikt på hälarna.

”For a tree to become tall it must grow tough roots among the rocks.” – Friedrich Nietzsche 1844 – 1900

Tips på skor

  1. XeroShoes –Ett par Barfota skor som jag gillar och testat, de finns både för herr och dam. Du kan läsa mer om deras skor och sandaler här på XeroShoes. Så här ser mina Xeroshoes ut, suveräna att dansa i, som är en av mina favorit hobbies.

img_6348

2. Carets–För den som önskar mer stiliga skor så använder jag Carets skor, finns dock bara för herrar än så länge. Du kan beställa Carets skor via denna länk och om du checkar ut med koden FRANSSON32 så får du $32 rabatt. De ser ut som de har klack men det har de inte. Så därigenom kan undvika ett av problemen med dagens skor, att de får oss ur balans med sin lyfta häl.

Jag tycker mina är väldigt sköna att gå i.

3. VivoBarefoot –Otroligt sköna skor från vardag till träning och jobbet. De har både för män och kvinnor plus för barn vilket är toppen. Min son stortrivs i Vivobarefoot, likaså jag. 

4. Barefoot Science –Om du inte vill ändra vilka skor du har så kan jag varmt rekommendera Barfoot Science inlägg som jag nu själv testar i mina VivoBarefoot skor. De har en aktiverande effekt på foten och dess valv. Och hela hållningen påverkas gynnsamt med en gång.

Istället för att ha inlägg som stödjer mer passivt som ett par kryckor för fötterna, så blir musklerna i fotvalvet aktiverade av dessa. Varje vecka lägger man i en lite styvare och högre plupp i inlägget som stimulerar fotens småmuskler till ökad aktivitet. Här kan du läsa mer och beställa Barefoot Science inlägg

Här är en bild på hur jag har de i mina VivoBarefoot skor som jag har på jobbet.

img_6300

Tänk på hur du går och avsätt tid för att gå träna. Var aktsam var du lägger din uppmärksamhet.

Skriv gärna och kommentera vad du lärde dig och upptäcker när du ”Går som en människa” 😉

PS: När du använder ovan länkar och handlar så får jag en liten provision, vilket gör det lättare för mig att skriva alla blogg inlägg.

Enda butiken jag känner till som arbetar med barfotaskor är Freefoot som kan läsa mer om här.

Se gärna denna korta video från Vivobarefoot som berättar om hur och varför våra skor blev som de är idag och vad vi egentligen behöver och vad det gör för våra fötter och kroppar.

Vill du se över hur dina fötter och rygg påverkar din balans och hållning, så kan förbättra de, boka då en konsultation med mig via nedan länk. Skriv i meddelande vad du vill få ut av analysen.

Boka tid

Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.