logotype

Hänförelse –Awe

När var det senast du kände dig hänförd? Hur ofta brukar dina läppar formas i ”åååhh!!!…” som ett uttryck för att du känner hänförelse?
Hänförelse kanske är en av de viktigast känslor vi kan ha som människor. Hänförelse beskrivs som en expansiv känsla av vördnad inför något som vi upplever som ogripbart. Lär dig vikten av och effekten av denna känsla och hur att skapa mer av den.

När var det senast du kände dig hänförd?

Att enkom börja söka efter sådana minnen och finna dem, kan ge dig en känsla av hänförelse här och nu. Eftersom din hjärna behöver ta fram den känslan som en referenspunkt för vad är det du upplevde där och då. 

Vad händer i vår hjärna när vi upplever hänförelse? Det verkar som att både vår inre gas (det sympatiska nervsystemet) och vår inre broms (parasympatiska nervsystemet) är aktiva samtidigt. Det kan även ses som att vår vänster och höger hjärnhalva är mycket aktiva samtidigt. Detta samtidigt som vissa delar av hjärnan blir hämmade, så som den del av hjärnan som ansvarar för vår känsla av ett avskilt själv och vår lokalisering i rummet. 

Professor Dacher Keltner, chef för Greater Good Sciences, är nyfiken på hur denna härliga känslan av att bli hänförd påverkar oss. Det har visat sig att de som var i positiva tillstånd som tangerar till hänförelse hade låga nivåer i blodet av ett inflammationshöjande cytokin som kallas interleukin-6. Hänförelse var den positiva känsla som verkade skapa de lägsta nivåerna av interleukin-6.

Hänförelse och generositet
– Vi har även ny spännande forskning som visar att just denna känsla av hänförelse gör oss mer generösa och medkännande än någon annan positiv känsla, berättar Keltner till tidningen Holone. Personer som ofta blir hänförda är mer generösa och fattar mer etiska beslut än personer som sällan låter sig hänföras. 

Kiropraktik och hänförelse

Kiropraktor systemen som vi arbetar med och tillhörande modaliteter, har en tendens i vår erfarenhet att öka förmågan och därmed tillfällen av tillstånd såsom hänförelse, tacksamhet, extas, välbefinnande etc. 

 

FAKTA HÄNFÖRELSE (ur tidningen Holone)

Hänförelse är en distinkt och kraftfull känsla med två karakteristika:

1. den inbegriper en upplevelse av ofantlighet, man har stött på något omätligt i antal, storlek, komplexitet, skönhet, förmåga eller social bäring,

2. den uppstår ur mötet med något som inte får plats i rådande mentala strukturer och pockar därför på förändring av ens förståelse av världen.

Vad hänförs Du av!

Källor

Tidningen Holone; Intervju med Dacher Keltner, Sofie Lundmark (Holone), Kalifornien, juni 2016
Stellar, J. E., John-Henderson, N., Anderson, C. Et al. Emotion, 15(2), 129. 2015
http://news.berkeley.edu/2016/05/31/awevswar/

Läs mer
Läs mer om hänförelse i Holone nr 4 2012, samt i Kunskapsbanken på holone.se.

Martin Fransson

Martin Fransson grundade Welledge 2005, med Neurologiskt Baserad Kiropraktik och Biofeedback. Tidigare verksam som kiropraktor i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som: - SOT (Sacro Occipital Technique) där arbetar mycket med skall-, nack- och käkbesvär samt graviditetssmärtor. - NSA (Network Spinal Analysis) - BGI (Bio Geometric Integration). De flesta söker mig för stressproblematik, ofta med smärta i ryggens olika delar. Jag håller ofta föredrag och kurser ute hos företag. 2014 gav jag ut boken "Din hälsokälla är Du". Tveka inte att kontakta mig med eventuella frågor.

Hitta oss på sociala medier