logotype

Hur Kiropraktik kan bidra till en bättre graviditet och förlossning

 

Att få ta hand om gravida är en ynnest som kiropraktor, att få bidra till en så god graviditet och förlossning som möjligt för såväl modern som barnet. Lär dig vad kiropraktik erbjuder.

Vad många inte vet är att kiropraktik är ett säkert och tryggt sätt att förbättra villkoren i kroppen för att få en så bra graviditet och förlossning som möjligt.

Smärtor i bäcken, rygg och nacke är vanligt under graviditeten och kan oftast lätt åtgärdas med kiropraktik och övningar. På Welledge arbetar vi med kiropraktiska tekniker där använder mycket lätta tryck för att främja förbättrad funktion.

Bäckenuppluckring och foglossning är vanliga termer som används för helt normala processer under graviditeten som dock inte skall ge några smärtor. Graviditet ger upphov till rygg- och bäckensmärtor på grund av faktorer som viktökning, hållningsförändringar och hormonell påverkan på ledbanden. Och troligen som ett resultat av all den tid de flesta sitter stilla idag.

De som söker oss har ofta ont på något eller flera av dessa ställen; i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. Vår erfarenhet är att ländryggssmärtor, ljumsksmärtor och ischias under/efter graviditet ofta beror på funktionsbaserade dysfunktioner (störningar i hur leder fungerar) i bäcken eller korsrygg. En normal graviditet är ingen kontraindikation till kiropraktisk behandling.

Även patienter med instabilitet i bäckenet och uttalade symfyssmärtor kan ha nytta av kiropraktorbehandling med rätt kompletterande åtgärder.

Många uppskattar att kunna få ligga på magen även under de sista tre månaderna innan förlossningen när de kommer till oss, eftersom vi har special gjorda kuddar för att just kunna ligga på magen och få behandling. 

En vanlig åtgärd för en kiropraktor som arbetar med gravida är att assistera barnet att få hamna rätt under sista delen av graviditeten. Även de med sätesbjudning söker oss, då vi arbetar med Webster tekniken vid dessa fall. Vi finner dock att med regelbunden kiropraktik under graviditeten minskas riken för nedsatt rörlighet för barnet i livmodern så det lättare kan vända sig när det är dags.

Förlossning

Trots att det är en helt naturlig process kan graviditet och förlossning medföra stress och belastningar för både mor och barn.

För ett litet barn kan födseln lätt orsaka små felställningar eller blockeringar i skallbenen, kotpelaren, bäckenet och omkringliggande mjukdelar. Ännu mer vanligt är att barnet får störningar i nacken. Nackens struktur är mycket känslig under födseln. Dessa förändringar kan sedan orsaka obehag eller funktionsstörningar i framtiden. En kiropraktor är tränad att upptäcka och korrigera just dessa störningar. Därav kommer många efter förlossningen för sin egen del och sitt nyfödda barns räkning för att få en kontroll och hjälp om det är något som behöver korrigeras.

Funktionsstörningar kan orsakas av kemiska, fysiska eller känslomässiga faktorer – som alla ingår i födsloprocessen.

Med sin helhetssyn skapar kiropraktorn balans i kroppens struktur, mellan muskler, leder och skelett, som i sin tur optimerar nervsystemets funktion hos modern och barnet. Eftersom alla organsystem står under nervsystemets kontroll är ett väl fungerande nervsystem nödvändigt för såväl modern och barnets hälsa som välbefinnande.


Trygg behandling

All vår behandling anpassas efter moderns och barnets förutsättningar. I praktiken innebär det mycket lätta tryck och beröringar för att korrigera felställningar och funktionsstörningar. Syftet är att återställa balansen i nervsystemet och därmed ge kroppen en möjlighet att fungera så bra som möjligt.

Kiropraktorer har en fem år lång utbildning bakom sig och en legitimerad kiropraktor är auktoriserad att arbeta med klienter i alla åldrar. Kiropraktiken erbjuder ett mycket säkert och effektivt omhändertagande av dig och ditt barn.

Välkommen att boka tid!

 

Du kan boka en tid för en konsultation direkt via nedan länk.

Martin Fransson har över 20-års erfarenhet av att arbeta med gravida och barn.

 

 

 

 

 

Referenser:

American Pregnancy Association

International Chiropractic Pediatric Association

Taggar:

Martin Fransson

Martin Fransson grundade Welledge 2005, med Neurologiskt Baserad Kiropraktik och Biofeedback. Tidigare verksam som kiropraktor i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som: - SOT (Sacro Occipital Technique) där arbetar mycket med skall-, nack- och käkbesvär samt graviditetssmärtor. - NSA (Network Spinal Analysis) - BGI (Bio Geometric Integration). De flesta söker mig för stressproblematik, ofta med smärta i ryggens olika delar. Jag håller ofta föredrag och kurser ute hos företag. 2014 gav jag ut boken "Din hälsokälla är Du". Tveka inte att kontakta mig med eventuella frågor.

Hitta oss på sociala medier