Rätt typ av fett
En källa till bra fett som ofta får på foten är kokosfett, och det för att det skulle vara rikt på farligt mättat fett. Sanningen är den att kokosfett innehåller mycket viktiga långa fettsyror som är bra för att öka vår metabolism (ämnesomsättning). Att äta kokosfett gör att vi går ner i vikt, inte tvärtom.
Många av fettsyrorna i kokosfett är också bra för immunsystemet; de är antibakteriella, antivirala och antifungala. Kokos är inte bara rikt på fett utan också fullt av bra proteiner, B-vitaminer och mineraler som kalium, kalcium och magnesium. Dessutom är kokosfett det enda fett som inte fördärvas vid upphettning.
Det är bra att äta uppskattningsvis mellan en till två matskedar per dag av ekologiskt kallpressat kokosfett i t ex smoothien.
Omega 3
Du vet väl att hjärnan till 60% består av fett (dess torrvikt)? Bra fetter är alltså helt avgörande för din hälsa och den viktigaste formen av fett är omega-3. Vi bör helst få i oss det från fet vild fisk, men om inte det går så rekommenderar jag tillskott på minst 1.6 gram/ dag (varav DHA 270 mg/dag och EPA 390mg/dag).
Den bästa källan är krill. Forskning indikerar att krill är en 48 gånger mer effektiv källa än annan fisk, detta eftersom kroppen har lätt för att tillgodogöra sig Omega 3-fettet från just krill. En annan god anledning till att välja krill är att den inte lider risk för ut fiskning. En god vegetabilisk källa är chiafrön och linfrön, jag tar själv två matskedar om dagen. Chiafrön sägs ha minst sex gånger mer omega-3 per hundra gram än fet fisk!
Rikligt intag av omega-3 är bra för alla hjärnans funktioner, hjärt- och kärlsystemet, immunsystemet samt bromsar inflammationer och främjar läkning.
I västvärlden lider vi alla brist på omega-3 och studier visar på att det leder till ökad risk för dyslexi, ADHD, våldsamhet, minnesstörningar, viktökning, cancer, eksem, hjärt- och kärl- sjukdomar, allergier, inflammatoriska sjukdomar, reumatism, diabetes, depression, kronisk trötthet och stress.
Tecken på att du har brist på omega-3 är utöver de ovan nämnda symtomen; torr hud, hälsprickor och hudsprickor på fingrar, löst hängande hud, mjäll, torra ögon, långsam läkning, svaga naglar, glanslöst torrt hår, överdriven törst och överdrivet urineringsbehov.
Högt intag av omega-3 är förmodligen den främsta anledningen till att våra förfäder utvecklade en allt större hjärna över en förhållandevis kort period i evolutionen. Det skedde i samband med att vi började gå på två ben. Det är troligt att vi under vår hjärnas enorma evolutionära tillväxt ökade vårt intag från 480mg/dag till 900mg/dag. Under samma period ökade vår skallvolym från 400 cm3 till 1500 cm3, för att rymma vår allt större hjärna. Detta kunde ske då vi levde relativt nära vattnet med dess stora tillgång på omega-3-rik föda. Efter att vi blev jordbrukare har vår hjärnvolym krympt med 11 % till 1350 cm3, en följd av en omega-3-fattigare föda. Det råder idag ingen tvekan om att vår västerländska kost skapar allvarlig brist på omega-3.
Ovan text är ett utdrag ur min bok: Din hälsokälla är Du som du kan beställa här på Bokus
Jag rekommenderar varmt kokosfett och omega-3 tillskott via WelledgeNutrition på Holistic, samt soloroslecitin. Klicka på fliken fettsyror/omega-3.
Läs mer om det viktiga omega-3 hos Dr Mercola.