logotype

Sover du bort din hjärna?

Hur sover du egentligen?

Tillhör du skaran av runt 30 % av svenskar som sover dåligt?

Problem med sömnen är vanligt och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då, kvinnor något oftare än män. Ungefär var tionde person har svårare besvär.

Främsta anledningen till dålig sömn är stress. 

Lär dig vad dålig sömn gör med din hjärna och få tips på hur du kan förbättra din sömn kvalitet.

Vi vet fortfarande väldigt lite om allt som sker när vi sover. Ny forskning med stöd av hjärnskanning ger oss dock nya insikter. Det har b la visat sig att hjärnan och övriga kroppen repareras under sömnen, allra mest under djupsömnen. Det har visat sig med hjärnskanning att de med dålig sömn förlorat upp till 2 %  hjärnvävnad som brutits ner. 

Omvänt så visar denna studie att ju bättre man sover, desto tjockare var hjärnbarken i pannloberna (de områden som är förknippade med vårt högre tänkande, planerande och att använda vårt minne). Så en viktig anledning till bra sömn för den som vill bevara sin hjärna och alla dess funktioner på hög nivå.

De flesta med dålig sömn lider av för mycket stress, det kan vara i form smärta och värk i kroppen eller oro och ångest. Många kan dock inte sätta fingret på vad det är som håller dem vakna eller väcker dem på natten och får dem att sova färre timmar än vad som är bra för dem.

Vuxna behöver om vi är friska mellan 7-8 timmar per natt. Små barn behöver mycket mer och så även vi när vi genomgår olika prövningar.

Det är först när gör en bedömning av spänningar i muskler och kring leder samt tittar på andningstempo och hur den samverkar med pulsen som se kroniska stress påslag som pågår även när försöker vila och återhämta sig.

Vi på Welledge möter många varje dag som söker oss för sömnbesvär som en del av sin problemställning. Många rapporterar inom några veckor oss hur deras sömn blivit mycket bättre och de känner sig mindre stressade.

Kuriosa:

Uppvaknings molekylen orexin, är den molekyl som ökar på morgonen och bidrar till att vi vaknar. Även nivån av Kortisol ökar runt kl 6-7 på morgonen för att vi skall komma igång och vakna och ha energi för en ny dag.

Sömnmolekylen adenosin, är en restprodukt av cellernas energi produktion. Så den ökar av att din hjärna är aktiv under dagen. Ju mer aktiv din hjärna är desto mer byggs denna molekyl upp under dagen för att till slut nå en nivå som bidrar till att du känner dig trött och vill sova.

 Vi har en sömn cykel på runt 90 minuter som pågår med fyra olika sömn stadier.

 Tips för att använda din sömn till din fördel:

Lär dig något nytt precis innan du går och lägger dig, det kan vara en språk läxa eller en ny dansrutin. Allra bäst blir det om du samtidigt kopplar det du lär dig med t ex en doft. Använd en blomma eller en aroma doft och dofta på den när du lär dig. Dofta sedan på den eller ställ in blommorna på nattduksbordet som du haft intill dig när du studerat.

Läs om Welledge sömnprogram för att förbättra din sömnkvalitet 

 

sovandebarn

 

Martin Fransson

Martin Fransson grundade Welledge 2005, med Neurologiskt Baserad Kiropraktik och Biofeedback. Tidigare verksam som kiropraktor i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som: - SOT (Sacro Occipital Technique) där arbetar mycket med skall-, nack- och käkbesvär samt graviditetssmärtor. - NSA (Network Spinal Analysis) - BGI (Bio Geometric Integration). De flesta söker mig för stressproblematik, ofta med smärta i ryggens olika delar. Jag håller ofta föredrag och kurser ute hos företag. 2014 gav jag ut boken "Din hälsokälla är Du". Tveka inte att kontakta mig med eventuella frågor.

Hitta oss på sociala medier