logotype

Fem saker som alla borde göra för att få en bättre rygg och bli sexigare

Vill du få en bättre rygg och bli sexigare på samma gång?

Vi sitter och står ofta på ett sätt som formar vår rygg i en kurva som inte stödjer vår rygghälsa, humör och allmäntillstånd. Inte heller gör det oss mer attraktiva. Så hur skall vi då hålla vår rygg för att vi skall må bra och bli mer attraktiva inför oss själva och andra?
För att kunna besvara den frågan kan det vara bra att se hur människor står, går och sitter i kulturer där det i stort sett är okänt med ryggproblem och de har en hög självkänsla.

Pröva dessa övningar när du sitter på kontoret eller går omkring och lägg märke vad du får resultat.

UrsprungsfolkRyggar_Jform

 

1. Översträck inte din rygg! Ofta när vi tänker på att få en bättre hållning, så tänker vi ”sträck på dig!”. Responsen är då ofta att vi sträcker ryggen för mycket bakåt. Det skapar istället problem om vi sitter, går och står på det viset. Det är bra att böja ryggen bakåt då och då som en minipaus för att motverka allt framåt böjande, men låt det inte bli din hållnings stil. Följ istället nedan råd.

2. Förläng din ryggrad: Andas ut och ta sedan en riktigt djup inandning. Låt din ryggrad förlängas under det att du andas in. Så att toppen av ditt huvud trycks uppåt. Behåll den nya längden på din ryggrad när du andas ut. Andas in igen och låt din rygg bli än längre. Fortsätt så över tio andetag. Det här stärker din hållningsmuskulatur som stabiliserar och skyddar din ryggrad.

3. Bli än resligare och få en elegantare nacke: Lägg en liten vikt handduk (eller liten bönpåse) på toppen av ditt huvud. Sträva efter att lyfta handduken med toppen av ditt huvud.  Låt hakan åka in när du lyfter toppen av huvudet rakt upp. Din haka skall bli vinklad neråt, utan nån ansträngning eller ”dubbelhaka”. Lägg märke till hur din nacke blir längre och hur resten av hela ryggen följer med.

4. Rulla på axlarna: Vi sitter och står ofta med framåt rullade axlar. Så att våra armar är framför våra kroppar. Det är inte så armarna hålls i de kulturer där ryggproblem är nästintill okända. För att låta dina axlar och armar hitta en mer balanserad position, rulla sakta och mjukt dina axlar uppåt och sedan bakåt och ner. Samtidigt som du låter dina tummar vara vridna utåt. Upprepa några gånger. Lägg nu märke till var dina axlar, bröstkorg och händer hamnar. Nu bör dina armar hänga vid sidan av din kropp, längs sidolinjen på dina byxor. Och dina tummar bör peka lätt utåt. Det här är den naturliga position som våra axlar är ämnade att vara i och som återfinns hos naturfolk där ryggproblem lyser med sin frånvaro.

5. Gå sensuellt: Har du sett hur höfterna rullar på såväl kvinnor som män bland ursprungsbefolkningar när de går? Dessutom har de ofta ovanligt välformade bakdelar. Du kan få en rullande gång och en mer välformad bak samt en resligare hållning genom att gå som de går. Det gör du genom att börja gå mjukare och pröva att sätta i förfoten först när du går. Och i frånskjutet knipa med stjärtmusklerna på sidan av baken. Lägg märke till hur  höften rullar när du kniper med dina stjärtmuskler när du skjuter ifrån i steget.

Ovan är ett bra recept för en friskare och vitalare rygg som är mer formad som ett J än ett S och samtidigt bli mer attraktiv. Esther Gokhale är en person som studerat ursprungsbefolkningar där ryggproblem är i stort sett okända och fann att de naturligt håller och för sina kroppar annorlunda än den moderna västerländska människan.

Hur påverkade ovan övningar dig?
Kommentera här nedan och dela gärna denna artikel vidare.

Klicka här och se specialerbjudandet till min nya onlinekurs fylld med ryggövningar för att förbättra din hållning och hur din rygg mår.

Titta även gärna på min film där jag visar hur du kan sitta och göra några övingar som verkar stödjande för rygghälsan.

Enkom övningar är sällan lösningen vid långvariga ryggbesvär. 
Vill du få undersökt din rygg och ta hand om de spänningar som ovan övningar inte löser.
Kontakta då oss för en ryggkonsultation där vi undersöker din hållning och hur din rygg rör sig. 
Och ger dig råd för hur du kan med stöd av vår behandling och träningsprogram bli bra.

Ring 08-796 96 88

Martin Fransson

Martin Fransson grundade Welledge 2005, med Neurologiskt Baserad Kiropraktik och Biofeedback. Tidigare verksam som kiropraktor i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som: - SOT (Sacro Occipital Technique) där arbetar mycket med skall-, nack- och käkbesvär samt graviditetssmärtor. - NSA (Network Spinal Analysis) - BGI (Bio Geometric Integration). De flesta söker mig för stressproblematik, ofta med smärta i ryggens olika delar. Jag håller ofta föredrag och kurser ute hos företag. 2014 gav jag ut boken "Din hälsokälla är Du". Tveka inte att kontakta mig med eventuella frågor.

Hitta oss på sociala medier