Skip to main content

Stimulera din ryggrad och din hjärna –Rör dig hjärna

Rörelse är näring för hjärnan

Vi vet allt mer om vikten av rörelse för hur bra hjärnan och övriga kroppen fungerar. Vad du kanske inte visste är hur viktig en välfungerande ryggrad är och hur den underlättar för hjärnans funktion. Och hur att få din rygg att fungera bättre, så den ”när” din hjärna på bästa sätt.

Genom att röra på oss varierat kan vi stimulera vårt välbefinnande. Allt mer forskning visar på hur motion och olika former av rörelse främjar hjärnans funktion till det bättre.

Allt från depression, sömnbesvär, ADHD, demens till Parkinson mår bra av att aktivt röra sig,

Våra kroppar är ämnade för rörelse, och vi är gjorda för att uppleva den njutning och den energi som rörelse ger oss. Om vi inte använder vår kropp så förtvinar inte bara den utan också vår hjärna.

Olika sorts rörelser påverkar olika delar av hjärnan, och alla delar av hjärnan måste ju fungera och samverka för att vi ska må bra och ha hälsan. Hjärnan är alltså beroende av att vi rör på oss. Faktum är att hjärn- forskningen visar att hjärnan organiserar dina tankar utifrån samma principer som den organiserar dina rörelser. Dina tankar är rörelse i ditt sinne.

Rygradens rörelse har en stor inverkan på hjärnan
Redan för läkekonstens fader Hippokrates var ryggen en barometer såväl som ett stäminstrument för att förbättra människors hälsa. Nu visar även modern forskning på det.

Forskning visar på att när ryggraden inte rör sig tillräckligt bra, så har det en ogynnsam effekt på hur hjärnan håller koll på övriga kroppen. Genom att stimulera ryggraden så effektiviserar det hjärnans förmåga att styra övriga kroppen.

När ryggraden inte rör sig tillräckligt bra, så bidrar det till att hjärnan får svårare att tolka och respondera på informationen från inre och yttre miljö.

Det är en anledning för att låta en kiropraktor undersöka ryggraden för att identifiera och adressera möjliga områden som stör hur väl hjärnan och övriga kroppen samverkar.

I nedan korta animation kan du lära dig mer om sambandet mellan rörelse, hjärnan, ryggraden och hälsan.

 

Som kiropraktor är min utgångspunkt att ackumulerad stress uttrycker sig b la som spänningar kring ryggraden och stör en normal funktion i samarbetet mellan hjärnan, ryggraden och övriga kroppen.

Genom korrekt rörelse stimulering via kiropraktik kan kroppen fungera bättre som en helhet och göra sitt bästa. När den bundna energi och information som hålls lagrad som en del av den ackumulerade stressen frigörs och integreras ökar välbefinnandet.

Om du vill boka en konsultationstid klicka här

Boka tid

Lär dig mer om ett kiropraktiskt omhändertagande på Welledge här.

Vad du kan göra själv
Vi har den unika förmågan att kunna röra på oss stående på två ben. Att detta har haft en avgörande effekt på vad vi kan göra med våra kroppar är ingen tvekan, vi kan åla, krypa, klättra, gå, hoppa, springa, vada, simma, lyfta och balansera.

Vi tänker inte så ofta på vilket balansstycke det är att stå och gå på två ben. Faktum är att hjärnan använder (enligt Dr Roger Sperry) 90 % procent av sin energi till att just stå och gå. Ju sämre hållning, balans och koordination vi har desto mindre kapacitet finns över för tankeverksamheten, matsmältningen och immunsystemet.

Nyckeln till din framgång är att vara klar över hur ett rörelseprogram gagnar dig. Hur vill du kunna vara med din kropp, vad längtar du efter att kunna göra med den? Vilken nivå vill du lägga dig på för att uppnå detta?

Testa nedan rörelse hemma varje morgon och kväll. En av många i min Ryggskola online.

Varje del av kroppen kräver dagligen ett visst mått av rörelse, annars förlorar den sitt överlevnadsvärde. ~ R.W Stephenson, Chiropractic Textbook 1927

Hjärnan


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.