Vad din tarm och Du mår bra av-Probiotika
Det dagliga intaget av bakterier, levande som döda, är idag troligen en miljon gånger lägre än vad som konsumerades av våra stenåldersförfäder.
Konsekvenserna är ohälsa av alla slag de slag. Allt från depression, inflammationer i olika organsystem till Autism ses ett samband med tarmfunktionen. Lär dig vad du kan göra för din tarmhälsa.
Vår tarm innehåller ungefär ett kilo probiotiska bakterier, det vill säga tio gånger mer än vad vår kropp innehåller celler. En av huvudfunktionerna för dessa bakterier är att bryta ner fibrer och sammansatta proteiner genom fermentering till mindre molekyler som kan tas upp genom tarmväggen.
Det har visat sig att den tarmbakterie som är vanligast i vår tarm är lactobacillus plantarum, som har egenskapen att den kan fästa sig fast på tarmväggen till skillnad från andra bakterier. Det är den bakterie som är vanligast förekommande hos jägar- och samlarfolk och i den fermenterade födan i Afrika. Jag anser att vi behöver tillskott av probiotika. De preparat jag själv använder är Holiferm eller Vitabiosa, och utöver det tar jag en supergreen-blandning (Holistic) som innehåller olika kulturer. Att dessutom börja fermentera grönsaker själv är något jag rekommenderar varmt.
Ett sätt du kan fermentera grönsaker som jag gillar är att använda ett supergreen pulver enligt nedan.
Hur man fermenterar själv:
Koka 9 dl vatten och låt svalna till under 40 grader.
Häll vattnet tillsammans med 1 dl Vitabiosa eller Holiferm i en mörk aska.
Tillsätt 2 teskedar honung eller brunt socker plus en matsked av en Supergreen.
Skaka och drick under dagen innan måltider.
Ovan text är ett utdrag ur min bok: Din hälsokälla är Du som du kan beställa här på Bokus
Du kan beställa Holiferm som bag-in-box på Welledge Nutrion via Holistic här
Att veta är inte nog; Vi behöver applicera. Villig är inte nog;
vi måste göra.” ~ Johann Wolfgang von Goethe