Skip to main content

Vad alla borde göra för att varva ner på jobbet

Skyll inte på att vi lever i en stressig tid när du flänger runt – människan har alltid varit pressad av olika saker. Men se till att du har andrum och tid för återhämtning,
säger Martin Fransson.

Martin Fransson är kiropraktorn som vidareutbildade sig för att kunna hjälpa människor att komma tillrätta med orsakerna till besvären de sökte behandling för. I dag hjälper han människor att hitta en balans så att stress inte sätter sig i muskler, leder och nervsystem.

Och att vara uppmärksamma på vad som händer just nu i kroppen – andningen, hållningen.
– Vår hjärna tolkar hela tiden omvärlden och ställer frågan ”är jag trygg?”. Om hjärnan bedömer att du inte är trygg – intellektuellt, emotionellt eller ur överlevnadssynpunkt – larmar den resten av kroppen och ”kämpa och fly”-responsen sätts igång. Musklerna spänns, adrenalinhalten höjs liksom blodtrycket, pulsen ökar, pupillerna vidgas och ditt immun-, matsmältnings- och sexualsystem skruvas ner.
Kort sagt just det som krävs för att kroppens resurser ska kunna utnyttjas maximalt för att hantera faran.

Allt det där är utmärkt, säger Martin Fransson. Om det är en verklig fara.
– Problemet är att vi sätter igång högsta beredskap även när telefonen ringer eller när det är bilkö. Och vi brusar inte bara upp där och då, utan vi går dessutom omkring och bär på känslan. Vi samlar på hög, medvetet eller omedvetet, och håller därmed kroppen kvar i en stresshållning.

Vägen ur detta beteende är att träna sig i att släppa taget, sluta älta, försöka att inte reagera som om allt vore livsfara och att hitta stunder för återhämtning och vila. Då och då under dagen, var som helst.
– Vi kan inte ändra på den tid vi lever i, men vi kan försöka ändra på vårt förhållningssätt, säger Martin Fransson.
Har vi ett arbete som ställer hög krav på prestation så krävs det också motsvarande tid till återhämtning.
Det finns inget motsatsförhållande mellan att vara på sin ”edge” och leverera sitt bästa och att samtidigt ha god förmåga till återhämtning och vila.

Men man kanske inte behöver ha gaspedalen nedtryckt hela tiden, säger han. Man kanske kan låta bli att boka in en massa måsten även på fritiden och under ledig tid? Och göra något helt oplanerat och lustfyllt, bara för att man vill.
Om sedan avkopplingen är att läsa en bok, titta ut över havet eller göra något som kräver total uppmärksamhet, spelar mindre roll. Bara man skapar utrymme för sig själv i vardagen – med uppmärksamheten här och nu.

För några år sedan startade Martin Fransson företaget Welledge, där ”well” står för källan till återhämtning och kraft, och ”edge” för skärpan i att vara sitt bästa jag.

Övning för återhämtning

Övningen kan göras när som helst och var som helst. Den hjälper dig att dagligen hålla fokus på återhämtning.
Som med allt nytt du tränar – övning ger färdighet.
1. Fokusera på området runt ditt hjärta. Med detta första steg får du tillbaks fokus på dig själv och ditt inre.
2.  Andas 5 sekunder in, och 5 sekunder ut. Låt övningen pågå minst 3 minuter och fortsätt att fokusera på ditt hjärta.
3. Tänk på något eller någon som du känner tacksamhet för i ditt hjärta.
4. Kom ihåg att ha en upprest hållning under hela övningen, med ett leende på läpparna såväl som i hjärtat!

Artikel i JM nytt i juni 2009

Mät din förmåga att klara stressutmaningar och återhämtningskapacitet

Spikar din puls och blir du svettig om händerna när du skall prestera nått på jobbet?
Kalla händer och fuktiga händer är tecken på stress reaktionen är aktiv.

Det är normala stress reaktioner vid upplevd fara, kanske inte de bästa dock för att du skall prestera ditt bästa på jobbet. Vill du utvärdera din kapacitet att möta stressutmaningar och förmåga till återhämtning då har vi en Stress Respons Evaluering (SRE) för att få fram din grundstatus och bästa åtgärdsplan. Vi mäter med den främsta tekniken, NeuroInfiniti, hur din hjärna och andra fysiologiska parametrar som puls, muskelspänningar, hand temperatur och handfuktighet reagerar. Viktiga indikatorer på stress och återhämtning. 

 

Kontakta oss på info@welledge.se för att boka en tid för en Stress Respons Evaluering med NeuroInfiniti.

Adress: Kornhamnstorg 6, Gamla stan, 111 27 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 796 96 88
E-post: info@welledge.se

Läs mer om SRE


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.