Skip to main content

Fyra saker du kan göra för att varva ner

Dags att varva ner i vardagen? – Lär dig hur du kan återhämta dig effektivare.

I denna lektion kommer att jag ge dig några enkla tips för att varva ner och återhämta dig effektivare, som du kan använda nu i din vardag. Förhoppningsvis blir de en vana.  Jag tror nämligen att du är som många av de jag möter i mitt arbete, att du känner att det är mycket som skall hinnas vilket gör att stressen ökar med tillhörande känslor.

Att känna att man inte riktigt räcker till och att man inte har tiden att göra sitt allra bästa är något som många rapporterar som en källa till stress. Man har många och höga krav på sig själv, sin familj och sitt arbete. Jag hör dagligen hur huvudvärk, sömnproblem, värk och minskad sexlust grumlar bägaren.   Många prövar att lägga locket på så gott det går för sin stress, en del använder tabletter för att skära av topparna på sina symtom med förhoppning att de försvinner när de får lite ledigt. Jag vet inte hur ofta jag har hört detta och visst kan symtomen försvinna, men ofta kommer de tillbaka.

Hur skulle det vara att ha verktyg som en verklig buffert att möta stressen?   Det du behöver komma ihåg är att alla symtom har till syfte att ge oss information om vilka livsstilsförändringar vi behöver göra. Det är något som inte kan medicineras bort. Stressymtom får vi när belastningen vi exponeras för, oberoende om den är verklig eller upplevd, pågår över för lång tid och överskrider vår kapacitet och våra resurser samtidigt som vi inte hinner återhämta oss tillräckligt.   Vad är det då för några enkla verktyg som du kan använda för att komma ner i varv? Några enkla saker att göra varje dag:

  1. När du vaknar på morgonen (helst utan alarmklocka), börja med att säga till dig själv tio gånger; ”Allt i livet kommer till mig med lätthet, glädje och härlighet idag”. Därefter börjar du långsamt röra dig i sängen och känna efter hur din kropps alla delar känns. Lägg märke till de delar som känns bra (t ex öppna, avspända) och de delar som känns mindre bra (t ex värkande, ömma och stela). Låt uppmärksamheten växla mellan dessa områden utan att försöka förändra något. Bara lägg märke till vad du lägger märke till och vad du vill ha mer utav.
  2. Se till att dricka minst åtta glas vatten (rumstempererat) under dagen.
  3. Se till att ta minst fyra pauser på dagen där du under minst tre minuter tar lugna djupa andetag, tre sekunders inandning och sex sekunders utandning, samtidigt som du har fokus på din mage och ditt hjärta och känner efter vad du är tacksam för just nu. Dessa pauser kan ske var som helst och när som helst.
  4. När du går och lägger dig, gå igenom vad du är tacksam för idag. För de saker som du vid första anblick inte är nöjd med, kan du ställa dig frågan ”hur blir det bättre än så här?”.

Här nedan är en videolektion där du får lära dig enkel introduktion till en andningsövning för mer lugn och ro och bättre återhämtning. Lycka till!

Ta chansen att träna upp återhämtningsförmågan, så du får en bättre stresskondition och kan njuta ännu mer av livet och din kropp.

Kom ihåg att ovan tips är ingen ersättning för en noggrann undersökning och råd hos en expert såsom en kiropraktor hos oss.  Lämna gärna frågor och kommentarer och dela denna artikel vidare. Vad är ditt bästa tips för att varva ner?

Vill  ha mer tips registrera dig då som prenumerant på vårt nyhetsbrev här till höger och få en serie av lektioner under ca 6 månader.

återhämtning, varva ner


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.



    × Hur kan vi hjälpa dig?