Skip to main content

Eteriska oljor för att stärka hälsan

Växter har använts av människan så länge vi vet inte bara som föda utan även för sina medicinska verkningar. Eteriska oljor är den koncentrerade essensen av växtens aromatiska ämnen och förutom att ge oss olika härliga dofter så har de även otaliga verkningar på hur vår kropps fysiologi fungerar. Lär dig mer om detta fascinerande område i denna artikel med tillhörande radioprogram.

Eteriska oljor (EO) är inte fett oljor utan lättflyktiga (därav ordet eteriska) aromatiska doftämnen som är oljelösliga. De späs ut bäst i oljor eller alkohol. Deras flyktighet gör att de lätt absorberas och sprids i hela kroppen när vi inandas de eller tar de på huden (utspädda) eller tar de invärtes (de som är lämpliga för detta och av terapeutisk kvalité).

De kemiska ämnen som eteriska oljor består utav är olika alkoholer, estrar, fenolsyror, terpener, ketoner och aldehyder. När de samverkar fås de unika dofter som hör till olika växter och deras olika biologiska verkningar.

Eteriska oljor är växtens kemiska budbärare som stöter bort och skyddar mot oönskade växter, insekter, djur, bakterier, svampar och parasiter. Såväl som attraherar till sig de växter och djur som är närande för växten.

En del har en skyddande och läkande verkan för växten vid skador och angrepp dvs ingår i dess immunsystem. Andra är med och reglerar dess ämnesomsättning och olika livscykler.

Användningsområdena är otaliga och när vi människor använder de så har de väldigt fina effekter på att stödja vår kropps funktioner och välmående.

Precis som vi kan skapa musik av noter som berör våra sinnen och kroppar, så kan vi med olika eteriska oljor skapa ”doftsymfonier” för att främja vårt välbefinnande.

Det är dock viktigt att ha god kunskap om hur använder olika eteriska oljor och vilken kvalitet de har. Jag har valt att arbeta med dōTERRA (världens största företag kring eteriska oljor) för att jag värdesätter den kvalitet jag får i varje flaska. Läs gärna mer om detta här i denna oberoende studie av Roseman University som refereras i denna artikel.

Och alla de resurser som går till att göra gott för alla involverade i att ta fram de eteriska oljorna, det som kallas Co-impact sourcing.

Lär dig mer genom att lyssna på nedan inspelning från den 8 juli 2019 där Martin Fransson är gäst hos Boris Aranovich från Människans Resurser i radioprogrammet Bättre och bättre… i Radio Lidingö 97.8 med Gert Palmcrantz.

Kontakta Martin Fransson på martin.fransson@welledge.se för att få veta mer om hur du kan få tillgång till eteriska oljor från Doterra och få unikt erbjudande och rådgivning för dig och din familj. Läs mer här…

Se gärna nedan olika korta video om olika fördelar med dōTERRA. Varje flaska gör skillnad inte bara för den som nyttjar den utan för de som gjort det möjligt att ha nyttja den eteriska oljan.

Varför dōTERRA?Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.