Skip to main content

Tinnitus behandling –via nacken och käkledens funktion

Tinnitus

Många lider utav tinnitus, öronsusningar och vet inte att det för somliga finns hjälp att finna hos en kiropraktor med träning och erfarenhet att arbeta med denna typ av besvär. Lär dig mer om hur kan få hjälp så som många andra som sökt hjälp.

Det finns många olika orsaker till tinnitus och vi har inte alla svaren ännu, men som tur är så finns det goda möjligheter för de flesta med tinnitus som kommer från spänningar kring nackrygg, käke och kraniet att få lindring eller bli helt bra med Kiropraktik och tillhörande övningar och råd.

Tinnitus är ordet som används för diverse ljud som som hörs men inte återfinns nån yttre ljudkälla till. Det kan vara öronsusningar, ringande-, surrande-, pip- ljud, såväl som väsande ljud. Ljudet ger en fingervisning om vad som ligger bakom, men det behövs mer information för att utröna vad som kan understödja läkning av de bakomliggande faktorerna så ljudet kan upphöra. Ljudet är enkom ett symtom inte orsaken. 

Tinnitus kan bidra till sömnbesvär, koncentrationssvårigheter, irritation och ilska. Många får ökad ångest, oro, depressioner, huvudvärk och trötthet av sin tinnitus. Jag har många som även kommer med andra stressrelaterade besvär såsom ljudöverkänslighet -hyperakusi (hyperacusis) i kombination med sin tinnitus. Ofta så finns hos många ett underliggande posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Stress är en starkt bidragande komponent till hur mycket ens tinnitus och eventuella övriga symtom påverkar vardagen. Som en del av mitt arbete med tinnitus patienter så introduceras olika stressreducerande verktyg vid behov. Vi bygger vår förståelse kring tinnitus och hyperakusi på b la Dr Stephen Porges arbete enligt ”The Polyvagal Theory”.

Welledge Tinnitus program
På Welledge arbetar jag med olika tekniker inom Kiropraktik, främst genom mycket lätta justeringar kring ryggrad, kraniet och käkleder ofta utan det sedvanliga knäpp ljudet som förknippas med kiropraktik.

Ofta i kombination med Neurofeedback träning av hjärnan som har bra effekt för många med tinnitus. Likaså introduceras vid behov BrainTap program som med specifika ljud, ljus och infravärme påverkar hjärnans stressnivåer och spänningar kring käke och öron.

Jag har framgångsrikt behandlat tinnitus hos otaliga patienter sedan 1996. Det är en av de vanligaste åkommor som patienter söker mig för, ofta i kombination med andra stress- och spänningstillstånd. Tinnitus som kommer från buller och hörselskador är dock inget som jag arbetar med. Bäst framgång har jag med somatisk spänningsrelaterad tinnitus som kommer från kronisk stress.

I nedan video går jag igenom delar av den anatomi och fysiologi som ligger bakom spänningsrelaterad tinnitus, samt ger jag tips kring hur att påverka sin tinnitus på egen hand och hur kiropraktik kan assistera genom att arbeta specifikt med de bakomliggande spänningsmönster och stress som bidrar till tinnitus.

Boka en första konsultation till mig på http://welledge.bokadirekt.se och skriv tinnitus i meddelande.

Welledge program för dig med tinnitus

Besvara nedan frågor och maila mig på martin.fransson@welledge.se

När och hur började du uppleva symtom?
Hur låter ljudet du hör?
Hör du det i ett eller båda öronen?
Har ljudet du hör varit kontinuerligt, eller kommer det och går?
Hur högt är ljudet (1-10)?
Hur mycket stör det dig (1-10)?
Vad, om något, verkar förbättra dina symtom?
Vad, om något, verkar förvärra dina symtom?
Har du utsatts för höga ljud?
Har du haft en öronsjukdom eller huvudskada?
Har du nån överkänslighet eller allergi mot nån mat, pollen, mögel eller liknande?
Är du ljud känslig?
Kan du påverka ljudet med rörelse av nacke eller käke?
Kan du påverka ljudet med tryck mot ömma punkter i nacke, käke eller kranie?

Vad några patienter säger:

Kom i kontakt med Martin och Welledge i november 2022 efter att jag i fyra månader bevärats av en oerhört enerverande tinnitus. Tinnitus som uppstod utan att hörseln blivit utsatt för skadliga ljudnivåer på något sätt. Redan efter några veckors behandling märktes en stor skillnad och efter 12 behandlingar i januari var problemen reducerade med ca 90%. Har nu gått ytterligare två månader och det är i stort sett tyst hela tiden. Helt fantastiskt egentligen eftersom man inte förstår vad behandlingen egentligen gör! 🙂Kan starkt rekommendera de som drabbas av oförklarlig tinnitus att söka hjälp av Martin och Welledge. Bästa investeringen du kan göra!
-Daniel J

Jag sökte för bl à tinnitus – men också för att få en bättre sömn och mer energi.
Volymen på tinnitus:en har gått ned och jag upplever en stor mental skillnad. Har ett tydligare fokus, mer klarsynt och har tagit tag i några av livets ”surdegar”. En större handlingskraft. Jag tycker också det är spännande att Martin arbetar med hela kroppen och nervsystemet med flera intressanta behandlingsmetoder som jag inte kände till sedan tidigare. Jag har nu snart avslutat en behandlingsserie utav 12 gånger och känner mig ödmjuk och tacksam över resultatet. Samtidigt som kroppen har fått värdefulla justeringar har det skett en inre resonans. Kan varmt rekommendera Martin!
-Ann T

Martin har en helhetssyn i sin behandling som är unik och han har gett mig verktyg för att jag själv ska lyckas i min resa mot bättre hälsa. Jag kan hantera min tinnitus mycket bättre än när jag kom till Martin första gången. Sover nu utan sömnpiller. Med roliga lite annorlunda övningar som jag fått av Martin så har värk i axlar och rygg blivit mycket bättre. Martins mjuka och effektiva behandling mot spända muskler och låsningar är också unik. Har inte mött någon tidigare som behandlat mina låsningar i nacke och bröstryggen så smärtfritt och effektivt.
Tack Martin!
-Marie Bremberg

Jag rekommenderar alla att ta kontakt med Martin Fransson framför allt för tinnitus/susningar i öronen och långvarig smärtproblematik. Han har en stor kunskap om kroppen och har helhetsperspektivet. Ni kommer att få den hjälp ni behöver. Jag vill tacka Martin av hela mitt hjärta, han har varit en kapten som hjälpt mig att segla mitt skepp med ett brutet segel och jag kan inte mer än vara evigt tacksam för den hjälp och tid han lagt ner på att förklara mina ständigt återkommande frågor och funderingar. Martin, du räddar liv. Tacksam för allt.
-Hls Valentin

Högsta betyg till Martin Fransson på Welledge. Han har hjälpt mig bli av med tinnitus, ryggont och nackbesvär och med det blev orken mycket bättre också.
-Kristina E

Jag fick tinnitus december 2018 av långvarig psykisk stress. Efter att varit i kontakt med öronläkare, neurologer, tandläkare och alla tänkbara instanser som inte kunde göra något hittade jag äntligen till Martin Fransson augusti 2019. När jag kom till Martin var jag ett vrak. Det brusade i pannan och pep i höger öra samt brummade bak i huvudet.

Redan vid första mötet fick jag en känsla av hopp när Martin beskrev hur han jobbar med tinnitusrelaterade käk och nackbesvär. Jag påbörjade en intensiv behandling hos Martin och efter en månad var bruset och pipet borta. Brummandet var dock kvar men i mildare form. Januari 2020 började jag också hos tandläkare Sigurd Malmberg på Martins inrådan. Sigurd konstaterade att jag hade ett bettfel och tillverkade en bettskena åt mig som jag har på nätterna under sex månader. Det har också varit bra för min tinnitus.

Jag är medveten om att det är mångårig psykisk stress som orsakade min tinnitus. Det finns inte någon quick  fix att bli fri från det men jag känner mig trygg i känslan att jag kommer att bli besvärsfri. Jag har veckor nu när det är helt tyst i huvudet och det är underbart.  Martin är uppmuntrande och jobbar med människan som helhet.  
–Helena Sahlin

Jag vill varmt rekommendera Martin Fransson. Jag känner sann glädje och stort förtroende för Martin med hans gedigna kunskaper. Det känns väldigt tryggt och bra. Martin bidrar till min lycka. Januari 2020 drabbades jag av plötslig dövhet och sedan tinnitus. Högdos cortison behandling och utredningar gjordes. Martin har nu fått bort min tinnitus.

December 2017 efter en fallolycka svåra fotledsfrakturer och spiralfrakturer på höger underben. Operation och sjukgymnast behandlingar. Trots detta svårt att belasta foten fullt ut. Höger kroppshalva spänd från fot till huvud. Martin har behandlat även detta. Jag kan nu gå på foten utan smärta och spänningarna i höger kroppshalva har minskat.Martin förstår ditt förflutna och tror på din framtid. Man kan välja sin hälsa med stöd av Martin och hans fina bok -Din Hälsokälla är du. Tacksam att min hälsa börjar leva och blomma igen.
-Gunvor Högberg

Kan varmt rekommendera Martin och Welledge. Har lidit av tinnitus och hörselförvrängningar tillsammans med hörselnedsättning i åratal och provat allt, men utan bättre resultat än möjligtvis ”plåster på såret”. När det i februari blev värre än vanligt tog jag kontakt med Martin som inte bara förstod mina besvär men kunde också peka på vilka symtom jag hade utan att jag sagt just det till honom.Vi påbörjade ganska omedelbart en behandling och efter c.a tre veckor blev jag plötsligt av med besvären och hör bättre än innan! Martin jobbar utifrån ett helhetsperspektiv och fokuserar på anledningen till besvären istället för att just bara fixa till det för stunden. Proffs!
-Per L

I slutet av september dök ett ringande i öronen upp. Två veckor in till oktober hade ringandet blivit allt högre och högre. Gick online och läste att tinnitus är ”permanent”. Denna information (tillsammans med tre år av undantryckt stress och ångest) ledde till att jag hade ett breakdown. Mådde fruktansvärt dåligt och ringandet var väldigt högt. Av en slump hittade jag WellEdge och Martin: Efter 5 veckor av behandling med Martin mår jag mycket bättre och min tinnitus har gått från en 6(7)/10 till en 1(2)/10 och många gånger är det helt tyst. Min panikångest har också försvunnit. Har en bra bit kvar innan jag har kommit i balans med min stress och fixat andra problem med min kropp (käke och nacke). Men känner mig säker på att med Martins hjälp så kan jag fixa dem. — Martin erbjuder dig resurser, kunskap och tro kring hur du kan läka dig. Om du sedan använder de resurserna för att faktiskt arbeta med och läka dig, så kommer det hända. Det är I alla fall min erfarenhet.
-Mirre K

 

Vid behov samarbetar jag med andra terapeuter här på Welledge, och tandläkare så som Sigurd Malmberg som kan adressera aspekter jag inte kan när så behövs. Kombinationen är väldigt bra när båda åtgärderna behövs.

kiropraktik, öronsusningar, tinnitus, tinnitus behandling, tinnitusbehandling


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005 med syfte att skapa en kultur för människor att utvecklas mot nya nivåer av livskapacitet och fira sin nya potential. Min ambition är att göra utveckling med kiropraktik spännande och låta vårt samhälle frodas med optimerad neurologisk funktion och effektiv stresshantering. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag var verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique). Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper kring hur att förbättra hjärnan och övriga kroppens funktion vid stress och återhämtning/läkning. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder där jag ofta inkluderar i mina program biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här. http://thewelledgebooks.se

    Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.