Visste du dessa saker om influensa

Vad förknippar du med en god hälsa? Att vara frisk och må bra? 
Att slippa bli sjuk i influensa, kan vara en sak många vill slippa.
Nedsatt immunsystem som b la yttrar sig i influensor, kan potentiellt stärkas på fler sätt än vad du kanske tror. 

Låt oss börja med att titta på den största kända influensa pandemin.

nfluensa

Mysteriet med den Spanska sjukan

Mellan 1918 – 1920, uppskattas det att drygt en tredjedel (~500 millioner) av världsbefolkningen drabbades av denna influensa pandemi varav mellan 50 – 100 miljoner människor dog. Det motsvarar att 3-6% av dåtidens världsbefolkning på 1.6 miljarder människor dog 

En intressant kuriosa kring dess historia och kiropraktikers historia, som är värd att berätta.

Kiropraktik och dess koppling till influensa

 

Den historiska statistiken är rätt häpnadsväckande från perioden 1918 – 1919: (15)

  • I Davenport, Iowa, 50 st läkare behandlade 4,953 fall av influensa, med 274 dödsfall. I samma stad behandlade 150 kiropraktorer och studenter vid Palmer School of Chiropractic  1,635 patienter med endast ett dödsfall.
  • I delstaten Iowa, behandlades 93,590 patienter av läkare, med 6,116 dödsfall – en dödsfall per var 15 patientfall. I samma delstat, exkluderande Davenport, behandlades 4,735 patienter av kiropraktorer med endast ett dödsfall per 798 patient.
  • Nationella tal visar på att 1,142 kiropraktorer behandlade 46,394 patienter som hade spanska sjukan under 1918, med endast 54 dödsfall – en utav 886.
  • Rapporter visar på att i New York City, under influensa epidemin 1918, utav 10,000 fall som var medicinskt behandlade så dog 950 patienter; dessa tal är exakta eftersom rapporterings plikt förelåg.
  • I de samma rapporterna visar på att utav de 3,490 fall av influensa som sågs av kiropraktorer dog endast 7 personer. 
  • En intressant ytterligare statistik. I delstaten Oklahoma var det 233 fall där läkarna bedömt att de inte kunde göra mer. Kiropraktorer tog hade om alla dessa patienter, varav 208 tillfrisknade.

Javisst så tog dåtidens läkarkår hand om majoriteten av alla fall, särskilt de värst drabbade. Det är dock intressant historik.

Flertal litteratur genomgångar i modern tid visar på hur kiropraktik kan ha en gynnsam effekt på immunsystemet.  (7,8), Kiropraktiska studier  har indikerat på följande:

  • Öka produktionen av vita blodceller, vilket är en viktig del av immunsystemet. (910)
  • Minska produktionen av proinflammatoriska cytokines. (11)
  • Påverka och öka produktionen av de immunregulerande cytokineInduce IL-2 och immunglobuliner. (1213)
  • Ökat antalet CD4-celler hos HIV/AIDS patienter. (14)

Det här erbjuder möjliga förklaringar till varför kiropraktikt omhändertagande verkar ha haft så bra resultat med den Spanska sjukan i USA 1918 – 1920. 

Enligt Dr Dan Murphy, DC, “Chiropractors are doing something to influence the efficiency of the immune system.” (6)

Här följer några råd från Dr. Joe Mercola kring att förebygga influensa, han är en mycket framstående hälsoexpert i USA. 

1. Undvik socker, vilket drar ner på immunsystemet   

2. Få tillräckligt med vila och sömn.  

3.  Ät vitlök ofta och regelbundet

4. Träna   

5. Minska dina stressnivåer   

6.  Tvätta dina händer ofta

7. Maximera ditt intag av D-vitamin

Läs mer –

Vad jag skulle vilja lägga till som råd utöver Dr. Mercola råd, är att besöka en kiropraktor för att se över hur ditt nervsystems funktion är.

Du kanske undrar hur det kommer sig att för en person så är det deras onda rygg som blir bra av att gå till kiropraktorn och för en annan är det att eras huvudvärk försvinner och för en trejde leder det till bättre sömn. 

Så som vi ser på det, beror det på effekten vi har på hur väl kroppens kan fungera i sin helhet, tack vare hur vi påverkar nervsystemets funktion. Som du säkert vet så kontrollerar ditt nervsystem alla andra system i din kropp. Och kiropraktik är det enda yrket jag känner till som är inriktat på att optimera integriteten och funktionen i ditt nervsystem via ditt neuromuskeloskeletala system.

Dela gärna vidare…


Martin Fransson

Jag grundade Welledge 2005. Jag var innan dess verksam i Huddinge centrum och Aspudden från 1996 till 2007. Jag blev klar kiropraktor 1996 efter ett år vid Odense Universitet och fyra år vid Anglo European College of Chiropractic. Jag har specialiserat mig på mjuka kiropraktiska tekniker som många uppskattar som söker mig. Främst använder jag Network Spinal Analysis (NSA), Bio Geometric Integration (BGI), SOT (Sacro Occipital Technique) för den som vill veta. Jag håller ofta föredrag och utbildar människor och grupper krings hjärnans funktion vid stress och återhämtning/läkning, för att förstå vad som lägger grunden för att nå sin högsta potential. Jag utgår från metadisciplinen Kommunikologi, läran om det som är gemensamt. I mitt arbete är stress en resurs istället för hinder och jag har specialiserat mig på förbättra hjärnan och övriga kroppens förmåga till återhämtning & prestation. Jag arbetar mycket med biofeedback och stresstoleranstester för att åskådliggöra och träna de som söker mig i sin förmåga att självreglera de bakomliggande obalanserna som yttrar sig som symtom. Jag har gett ut boken Din hälsokälla är Du -utveckla dina fem hälsopelare, som du kan läsa mer om och beställa här.

Kontakta oss

Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för att få en bedömning om vi kan hjälpa dig.
Hitta oss på sociala medier

Copyright Welledge ©
web by Marc Neander