Du och din tarmflora -lär dig vad din mage behöver för att du skall må bra
Probiotika
Hur och hur mycket?
Varför?
Lär dig mer om detta viktiga område och ett recept på att få en bättre tarmflora.
Det dagliga intaget av bakterier, levande som döda, är idag troligen en miljon gånger lägre än vad som konsumerades av våra stenåldersförfäder. Vår tarm innehåller ungefär ett kilo bakterier, det vill säga minst tio gånger mer än vad vår kropp innehåller celler. En av huvudfunktionerna för dessa bakterier är att bryta ner fibrer och sammansatta proteiner genom fermentering till mindre molekyler som kan tas upp genom tarmväggen. Dessutom visar allt mer forskning att beroende på vilken sammansättning av bakterier vi har i vår tarm, så påverkar det allt från hur väl vi tänker, känslotillstånd, hur väl vårt immunsystem fungerar. Så det är mycket mer än bara hur väl vi tar upp näringen i maten.
Vi vet att 80 % av vårt immunsystem är lokaliserat runt vår mage-tarmkanal inte bara för att det som är där inne i kanalen betraktas som ”utsidan” och ”främmande” för vårt immunsystem. En annan viktig funktion är att många av våra olika vita blodkroppar blir ”skolade” när de passerar genom blodsystemet kring mage-tarm kanalen, så de kan angripa korrekt ”främmande” bakterier och virus.
Vi har dessutom runt vår tarmkanal ett nätverk av nervceller som är så komplext i antalet kopplingar sinsemellan att man pratar om en ”tarm hjärna” (enteriska nervsystemet). Och det skickas fler signaler från denna hjärna till vår hjärna än vad vår hjärna skickar till mag-hjärnan. Dessa signaler påverkas utav vår tarmflora och påverkar vårt humör och vilka val vi gör inte bara vad gäller matintag utan även andra livsvanor.
Vi blir idag exponerade för allt fler produkter i matbutiken med ”bra tarmbakterier” vilka dock är till föga nytta. Det har visat sig att den tarmbakterie som är vanligast i vår tarm är Lactobacillus plantarum, som har egenskapen att den kan fästa sig fast på tarmväggen till skillnad från övriga. Det är den bakterie som är vanligast förekommande hos jägar- och samlarfolk och i den fermenterade födan i Afrika. Denna bakterie har visat sig ha mycket goda egenskaper för att konservera omega-3 och dessutom att reducera skadliga mikroorganismer. (Ref Bengmark, S. M.D. Ph.D. Immunonutrition: role of biosurfactants, fiber, and probiotic bacteria. Nutrion 1998: 14:585-594).
Hur mycket som behövs, varierar väsentligt i litteraturen. Det jag kan rekommendera är att följa anvisningar på olika preparat. Du finner denna bakterieform i olika preparat i matbutikerna idag b la Proviva.
Jag anser att vi behöver tillskott av probiotika om vi inte själva fermenterar. De preparat som jag själv använder är Vitabiosa och Holiferm, dessutom tar jag en supergreen blandning (Helhetshälsas) som innehåller olika kulturer. Att dessutom börja fermentera mer grönsaker själv är ett varmt tips. En blandning som du kan göra är följande:
- Koka 9 dl vatten och låt svalna till under 40 grader.
- Häll vattnet tillsammans med 1 dl Vitabiosa i en mörk flaska.
- Tillsätt 2 teskedar honung eller brunt socker plus en matsked av en Supergreen.
- Skaka och drick under dagen innan måltider.